Emily Giffin saját bevallása és a könyv végén szereplő jegyzet szerint is kislány kora óta rajongott a Kennedy családért.

Ennek csíráját édesanyja ültette el benne, aki szintén nyomon követte Amerika egyik leghíresebb klánjának mindennapjait, számtalan magazint, képet és tévéfelvételt őriztek kedvenceikről. A kislány felnővén a Virginiai Egyetemen tanult tovább történelem szakon, majd a jogi tudományokban elmerülve ismerkedett az alkotmánnyal és az emberi jogokkal, melyekért a Kennedyk is harcoltak. Szívéhez legközelebb az ifjabb John F. Kennedy és felesége, Carolyn állt, akiket nem került el a családot sújtó átok, életük és szerelmük hajnalán egy tragikus repülőgép balesetben elragadta őket a halál. 

JFK

JFK és Carolyn Bessette (Forrás: SheKnows)

Giffin eljátszott a gondolattal: mi lett volna, ha? Fiktív történetében – természetesen teljesen más nevekkel - egy lehetséges verziót vázolt fel arról, hogyan, milyen körülmények között nőtt fel a két szerelmes, milyen hatások alakították személyiségüket és hogyan szökkent szárba köztük a szerelem.

FÜLSZÖVEGJoe ​és Cate találkoznak, egymásba szeretnek. Túlélheti a kapcsolatuk a reflektorfényt és a Kingsley-kre tapadó állítólagos átkot? A Kingsley-család Amerika egyik legismertebb dinasztiája – katonai hőstetteik, politikai szerepvállalásuk és páratlan eleganciájuk miatt országszerte közkedveltek. 1967-ben ifjabb Joseph S. Kingsley tragikus balesetben életét veszti, és egészében karizmatikus fiára nehezedik a teher, hogy tovább öregbítse a család renoméját. A szabad szellemű Joe III azonban kissé nemtörődöm: legjobb szándéka ellenére sem képes valóra váltani az egész ország, de leginkább édesanyja, Dottie várakozásait. Cate Coopertől ellenben soha senki nem várt semmit. Ő is apa nélkül nőtt fel – anyja újra férjhez ment egy durva, erőszakos figurához, ezért Cate-nek meg kell tanulnia, hogyan álljon ki magáért. Felfedezte egy modellügynökség, arca hamarosan magazinokból és óriásplakátokról mosolyog, de önbizalma nincs összhangban a sikereivel. Emily Giffin regénye két ember útkeresését meséli el, akik tartozni akarnak valahová, és választ szeretnének kapni a kérdésre: ennek a szerelemnek tényleg így kellett lennie? 

Így kellett lennie

A könyvet itt találod

Mint azt már tudjátok, nem vagyok egy nagy romantikus könyv fogyasztó, elég ritkán nyúlok ilyen jellegű olvasmány után, azonban most valamiért megszólított a borító. Két fiatal a végtelen vízen…Csupán a sziluettjük látszik, a kép elmosódott, mégis a szabadság és a végtelen lehetőségek illúzióját kelti. A történet igazolja is ezt a kellemes benyomást, ám ennek beteljesüléséig göröngyös út vezet. Hőseink Joe és Cate, akik mindketten saját szemszögükből mesélnek magukról, szüleikről, megismerkedésükről és egymás iránti érzéseikről. A férfi híres család sarja, édesapja a nemzet hőse volt, ami miatt óriási a nyomás rajta, toronymagas elvárásoknak kell megfelelnie mind a közvetlen, mind a tágabb környezetében. Napjait fotósok százai követik, minden egyes döntése, hibája azonnal az újságok címlapjára kerül. Bár szeretne imádott édesapja nyomdokába lépni, lelke mélyén maga sem tudja mit szeretne igazán, gyakorlatilag behódol a tőle elvárt élet látszatának. Két ember előtt lehet csupán igazán önmaga, nagymamája és gyerekkori jóbarátja, Berry a támaszai. Cate szintén apa nélkül nőtt fel, ám egy nap anyja hozzámegy egy rendőrtiszthez, akiről hamar kiderül, hogy egy igazi vadállat. Napjaik rettegésben telnek, soha nem tudhatják, mivel szolgáltatják ki magukat a férfi indokolatlan agressziójának. Az egyetlen kiutat az jelenti a lánynak, amikor felfedezi egy modellügynökség, s bár nehéz szívvel hagyja hátra anyját, elköltözik, önálló életet kezd.

"Sosem hittem abban, hogy létezik szerelem első látásra - hogy is lehetne beleszeretni valakibe, amíg nem ismerjük? Ez a nő azonban pontosan így hatott rám. Ez kémia volt. Egy kis robbanás a mellkasomban."

Megismerkedésük természetesen idilli: tengerparti fotózás, kutyát sétáltató, jóképű férfi, pimasz telefonszám szerzés. Pont, mint a filmeken. Kapcsolatuk további alakulása sem mentes a kliséktől, romantikusabbnál romantikusabb udvarlási szakasz, a beteljesülés, majd a kötelező törések. Igazából nem tudtam ezekért haragudni, mert kellemesen lett tálalva, de legalább egy kicsivel több fantáziát elvártam volna. Túlságosan kiszámítható volt az egész, bár bevallom ez adott egyfajta megnyugvást is, biztos lehettem benne, hogy a valós karakterekkel szemben a könyvbéliek nem érnek tragikus véget. Kisebb-nagyobb fordulatok színesítették a történetet, valamint számos fontos jelenségre hívta fel az írónő a figyelmet, azonban ezek eléggé a felszínt kapargatták, nem kaptak igazi mélységet. Nem tudom mennyire lett volna elvárható ez egy romantikus könyv esetében, de a családon belüli erőszak témája azért megérdemelt volna egy nagyobb ívet. Joe karakterével kicsit bajban vagyok, mert bár értem a miérteket, valahogy mégis ellaposodott, hiteltelen lett a végére. Kettejük közül egyértelműen Cate volt a határozottabb és erősebb, jobban belegondolva azonban valószínűleg ez maximálisan tudatos is volt az írónő részéről.

"Nyilván hosszú és nehéz út vár ránk, de hiszek a férjemben, és biztos vagyok a győzelmében. Neki minden összejön. De akár nyer, akár veszít, ott leszünk egymásnak, és ez az, ami igazán számít."

Emily Giffin

Emily Giffin (Forrás: Style Blueprint)

Kellemes kis olvasmány volt, olyan igazi lélekbonbon, amit jóleső érzéssel nyugtázunk a végén: minden a helyére került. Leszámítva az elit és a divat világába való bepillantást, nagy izgalmakra ne számítson senki, ez valóban egy egyszerű romantikus történet, melyben a szokásos hullámvölgyek után elsimul a víz, hogy hőseink vidáman elhajózhassanak a végtelen boldogság felé. Kár, hogy JFK és Carolyn nem tehette ezt meg, kijárt volna nekik is a boldog befejezés. 

A kötetért hálás köszönetem a XXI.Század Kiadónak! <3