Régóta figyelemmel követem Reese Witherspoon könyvklubját, több szuper olvasmányom is volt már az ajánlásai közül.

Nála bukkantam rá először Az utolsó szavai című kötetre, majd nemrég szembejött velem a hír, hogy minisorozat készült belőle, főszerepben Jennifer Garnerrel és Nikolaj Coster-Waldauval, akit nagyon csíptem a Trónok harca Jaime Lannistereként. Mivel a FÜLSZÖVEG elég ígéretesnek tűnt, nem halogattam sokáig, úgyis rég olvastam pszichothrillert. 

Ezek voltak az utolsó szavai: védd meg őt. Mielőtt Owen Michaels eltűnt, egy üzenetet juttatott el a feleségének, Hannah-nak: védd meg őt. Hannah pontosan tudja, hogy Owen kire céloz – 16 éves lányára, Bailey-re, aki gyerekként tragikus körülmények között veszítette el az édesanyját. És aki nem akarja, hogy bármi köze is legyen újdonsült mostohaanyjához.

Amikor aztán Owen Hannah egyik kétségbeesett telefonhívására sem válaszol, a főnökét csalás miatt letartóztatják, a rendőrség pedig őt is kihallgatja, Hannah kezd rádöbbenni, hogy a férje nem az, akinek ismeri. Az Owen valódi kilétéhez vezető kulcs pedig Bailey lehet. Együtt vágnak bele, hogy kiderítsék az igazságot. De amint hozzálátnak, hogy összerakják Owen múltjának darabkáit, rá kell jönniük, hogy az életük soha többé nem lesz olyan, mint régen…Fedezd fel a rejtélyeit!

Az utolsó szavai

A könyvet itt találod

Annak ellenére, hogy egy korrektül összerakott történet volt, nem lett a kedvencem, nem igazán tudtam elmélyülni benne. Thrillernek egyáltalán nem is mondanám, bár ezt a következtetést egyértelműen a saját ingerküszöböm alapján vontam le. Számomra nagyon kevés, szinte minimális volt a feszültség és az izgalom, amit azért elvárok a zsánerben, enélkül leginkább egy kalandosabb, titkokkal terhelt családregénynek tudnám besorolni. Persze ez senki kedvét ne vegye el, ahogy említettem is, kinek a pap, kinek a paplan. :)

"Ne kérdezz olyasmit, amire nem akarod hallani a választ!"

Hannah megtalálta az álompasiját. Owen jóképű, okos, humoros és ami a legfontosabb, imádattal hordozza őt a tenyerén. Kapcsolatukra egyetlen dolog vet árnyékot, a férfi lánya, Bailey ki nem állhatja a mostohaanyját. A kritikus 16 éves kor csupán az egyik oka undok viselkedésének, sokkal többet nyom a latba tragikus múltja: egészen kicsi gyermekként elveszítette szeretett édesanyját. Bár emléke szinte semmi sem maradt róla és apja is bőszen hárítja a kérdéseit, lojálisan védi a családi territóriumot, ahova szerinte Hannah-nak egyáltalán nem kellett volna betolakodnia.A mozaikcsalád hétköznapjai tele vannak konfliktusokkal, mert bár Hannah nagyon igyekszik jó kapcsolatot kialakítani a lánnyal, próbálkozásai mindig rosszul sülnek el, olyan falakba ütközik, amiknek a lebontására nem igazán mutatkozik mód. Owen nem kifejezetten dolgozik a probléma megoldásán, inkább csak rájuk hagyja az egészet, leginkább a villámhárító szerepében tetszeleg, ami számomra nem volt valami szimpatikus. Bailey konkrétan semmibe vette őket, a tisztelet, mint olyan, nem szerepelt a repertoárjában.

Sori borító

Első évad előzetes

"Hogy hagyhatott itt mindenféle tanács nélkül? Hogyan tűnhetett el anélkül, hogy adott volna egy használati utasítást a lányához?"

Egy szép nap aztán Owen nem jön haza, egy lányt küld maga helyett az üzenettel: Védd meg őt! Persze Hannah azonnal kapcsol, hogy Bailey-ről van szó, azonban halvány lila fogalma sincs arról, mégis kitől vagy mitől kellene megvédenie. Egy pillanat alatt omlik össze a szeretett férfiról alkotott képe, fel kell tennie magának a kérdést, egyáltalán ismerte-e valaha azt az embert, akiért annyi áldozatot hozott, és összekötötte vele az életét. A helyzet tovább fokozódik, amikor Bailey az iskolai szekrényében talált zsákkal tér haza, melyben egy újabb üzenet és több szászezer dollár lapul. A rejtély egy pillanatra megoldódni látszódik, amikor a hírekben felbukkan az Owen cége ellen indított vizsgálat, de aztán persze nem ez az út vezet a végkifejlethez. :) 

"Amióta az anyám elhagyott, büszke vagyok arra, hogy minden apró részletre felfigyelek egy emberrel kapcsolatban. És ha három nappal ezelőtt valaki megkérdezte volna, azt feleltem volna, hogy mindent tudok Owenről. De úgy néz ki, hogy nem tudok semmit. Most már a legalapvetőbb részletekben sem lehetek biztos."

Igazából magáról a sztoriról nem is ejtenék több szót, legyen elég annyi, hogy Hannah és Bailey együtt kutatja Owen eltűnésének titkát, melynek kulcsa a múltban rejtőzik. Az idáig való eljutás egyenletes, sima, nem igazán tartogat agyeldobós fordulatokat, mondhatni egy idő után teljesen kiszámítható. Ami mégis izgalmassá teszi, az Hannah narrációja, akinek sok év után nem csupán azzal a ténnyel kell megbirkóznia, hogy egyáltalán nem ismerte a férjét, hanem a hirtelen rászakadó anyaszereppel is, amiben eleve óriási hátránnyal indul. Ezeket a gondolatmeneteket kifejezetten szerettem olvasni, kárpótoltak a nyomozós szál gyengeségéért, ami miatt viszont bevallom, csalódott vagyok. Volt potenciál az alapszituációban, de nem igazán sikerült megugrani, a befejezés pedig számomra kifejezetten túlromantizált, enyhén giccses lett. A könyvet számomra egyértelműen Hannah személyiségének fejlődése, belső vívódásai és a végül levont konklúziói vitték a hátukon, és persze egy idő után már Bailey sem volt olyan kis pukkancs, egymáshoz csiszolódtak.

Laura Dave

Laura Dave (Forrás: The Bookseller)

"Ez a legrosszabb a tragédiákban. Hogy nem járnak állandóan a fejünkben. Időről időre elfelejtjük őket, hogy aztán bumm, újra belénk hasítsanak."

A történet mondanivalója talán az, hogy soha nem tudhatjuk, kit ismerünk igazán, és ki az, aki ilyen vagy olyan indokkal az orrunknál fogva vezet bennünket. Bár Owennek megvolt a maga indoka, mégis azt gondolom, hogy nehéz megítélni egy kapcsolat igazi mélységét, amelyben az egyik fél szinte mindent eltitkol a másik elől. Lehet őszinte szerelmet építeni egy féligazságokra és hazugságokra felhúzott kirakat élet főszereplőjére? Nos, Hannah megtalálta a saját válaszait, ha érdekel benneteket, akkor nyomozzátok ki ti is vele, hogy miért ezek voltak Owen utolsó szavai! :)

A kötetért hálás köszönetem a Könyvmolyképző Kiadónak! <3