Ki ne gondolt volna már arra egy-egy rosszabb napon, hogy milyen jó lenne valaki más bőrébe bújni.

Legyen szó, akár egy kedves ismerősről, akár egy hírességről vagy filmhősről, időnként jólesik eljátszani a gondolattal, hogy az ő életét éljük, vagy éppen magunkénak tudhatjuk erősségeit. Persze igaz a mondás, vedd fel azt a bizonyos másik cipőt, hogy tudd milyen abban haladni az úton, ettől függetlenül néha szórakoztató eljátszani a gondolattal és lélekben kicsit valaki mássá válni.

A Partvonal Kiadó Élj úgy sorozata kiváló lehetőség egy kis szerepjátékra, könnyed, olvasmányos kiadványaiban kaput nyit az olvasó előtt egy képzeletbeli életre. Természetesen ezeket a kis könyveket nem kell véresen komolyan venni, nem is az a céljuk, hogy megmondják a tutit, ellenben egyszerű ám nagyszerű kis igazságokkal végigvezetik olvasóikat egy-egy híresség főbb jellemvonásain, amikből bőven mazsolázgathatunk magunknak mindennapi motivációkat. A sorozatban eddig három kiadvány jelent meg, melyekből egy valós híresség, illetve két fiktív, ám jól ismert karakter életét vették az írók górcső alá, kiemelve azokat a vonásokat, melyek a hétköznapi halandóknak is jó szolgálatot tehetnek. Megjelenésük sorrendjében mutatom is a könyveket.

 

Coco Chanel

A könyvet itt találod

FÜLSZÖVEGCoco Chanel. Ha meghalljuk ezt a négy szótagot, azonnal a női divat és Párizs jut eszünkbe. Coco, eredeti nevén Gabrielle Chasnel több volt mint zseniális divattervező: kétség sem fér hozzá, ő volt a világtörténelem első influenszere. Ötven évvel azután, hogy a Ritz hotel bérelt lakosztályában örökre lehunyta a szemét, Coco Chanelre még mindig csodálattal tekintenek a világ minden táján. Munkásságával egyrészt sikerült elérnie, hogy egészen újfajta szemszögből tekintsünk a női testre, másrészt színes egyéniségének, a divat férfias világában kivívott vezető szerepének, illetve a rendületlen elszántságának köszönhetően örökre beírta nevét a történelembe. Aurélie Godefroy végigkalauzolja az olvasót a „Mademoiselle” életén, hogy mindenki megtalálja azt, ami leginkább inspirálja őt a mindennapokban. Ismerkedjünk hát meg Coco Chanellel, és vegyünk példát róla! Bízzunk önmagunkban, küzdjünk bátran a céljainkért, hallgassunk a megérzéseinkre, és vonzzuk be az anyagi jólétet!

Ahogy a fenti kis szöveg is említi, Coco nevéről azonnal mindenkinek, nekem is a divat, a szépséges ruhák, bódító parfümök jutottak eszembe. Sokáig nem is tudtam róla ezeken felül mást, ám a tavalyi évben több olyan könyvhöz is szerencsém volt, melyek az életével foglalkoztak. Ezekből egy kifejezetten rögös, szomorú életút rajzolódott ki előttem, mert bár látszólag mindent elért, amit csak lehetett, az élet egyáltalán nem kímélte, számos csapáson és bukáson kellett újra és újra átlendülnie. Kezdve azzal, hogy egészen kicsi korában szülők nélkül maradt és apácák nevelték, egy nincstelen, szeretethiányos árvából küzdötte fel magát a divat csúcsára, s teremtette meg azt az óriási birodalmat, ami a mai napig virágzik. Coco egyáltalán nem a kedvességéről és bájos lényéről volt ismert, gúnyos, lenéző lénye sokakban keltett ellenszenvet. Talán ennek a viselkedésnek magyarázatul szolgálhat sanyarú gyermekkora és az életét végigkísérő számtalan törés, ám az is vitathatatlan, hogy számos megkérdőjelezhető döntést hozott, amik miatt nem volt egy kifejezetten szerethető személyiség. Mindezek ellenére vitathatatlan, hogy óriási küzdéssel és céltudatossággal valami olyat hozott létre, ami hosszú évtizedek óta őrzi értékét. Nem csupán a ruhákra gondolok, hanem arra is, ahogy korszakalkotó ruhái által "felszabadította" a kor szűklátókörű, elnyomott nőit, utat mutatva nekik az önmegvalósítás felé. Ennek a küzdelmes sorsnak a fő mérföldkövein haladva kapunk jótanácsokat ahhoz, hogyan álljunk ki magunkért és azért, amiben hiszünk. Talán a legerősebb mondanivalója a kötetnek az, hogy a magunkba és a szeretteinkbe fektetett energia és törődés mindig meghozza a gyümölcsét, s bár néha kilátástalannak tűnnek a dolgok, mindig van megoldás. Természetesen nem mellékesen egy csodás ruha, vagy egy egyedi parfüm is sokat lendíthet a kedvünkön, ugye hölgyeim? :) 

"Egy lány legyen az, aki és ami lenni akar!"

Harry

A könyvet itt találod

FÜLSZÖVEG„Csak ​a Mardekárba ne!” Így fohászkodott Harry a Teszlek Süveghez, amikor a beavatási ceremónián a varázsképességű fejfedő döntésére várt. Ebben a mondatban benne van Harry jóra való törekvésének esszenciája. Nem véletlen, hogy Dumbledore így értékeli a fiú süvegnek szóló kérését: „A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában.” Vegyünk példát a leghíresebb varázslóról! Harry Potterhez hasonlóan bátran nézzünk szembe a nehézségekkel, tanuljunk a hibáinkból, és – ami még ennél is fontosabb – ápoljuk a barátságainkat. Tanuljuk meg az ifjú roxforti varázslótanonccal és barátaival, Hermionéval, Ronnal és a többiekkel együtt, mit jelent a kitartás, az önuralom, a nagylelkűség és az érzéseink elfogadása.
Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a roxforti diákot, akinek a homlokán különleges forradás húzódik, de most először lép elénk mint életmód-tanácsadó. Harry Potter, hét könyv, nyolc film és számos adaptáció főszereplője, a popkultúra kultikus alakja végre-valahára része lehet a mindennapjainknak: jó tanácsaival segít, hogy legyőzzünk minden akadályt, és elérjük a céljainkat.

Azt gondolom, Harryt senkinek sem kell bemutatnom, világszerte már a legkisebbek is ismerik a nevét, több generáció nőtt fel a lépcső alatti gardrob kis lakójának történetén. Bevallom, nekem ez a kötet állt legközelebb a szívemhez, magam is rajongok Roxfortért és a mágia világáért. Talán ez a rész volt a legmerészebb vállalkozás, hiszen annyira sokan szeretik és ismerik töviről hegyire a könyveket, ami miatt sokkal nagyobbak voltak az elvárások. Egyértelmű, hogy egy ennyire komplex, nagy kiterjedésű elbeszélésből kemény dió úgy kiemelni dolgokat, hogy valami fontos ne maradjon ki, viszont ez nem is reális elvárás, szinte egyenlő a lehetetlennel. Számomra nagyon jó élmény volt, teljes mértékben átadtam magam a nosztalgia érzésének. Úgy éreztem, sokkal inkább a filmek felé orientálódtunk, de igazából nem bántam, így is remek volt felidéznia jeleneteket, eseményeket, melyekben Harry bizonyította, hogy bizony van mit tanulni tőle. A kötet helyenként egészen új megvilágításba helyezett dolgokat - legalábbis nekem-, és összességében is jó volt a már ismert dolgokat ilyen szépen összeszedve olvasni. 

"Mindenkiben van fény és némi sötétség is. A kérdés az, hogy melyik részre hallgatunk. Az jellemez minket."

James Bond

A könyvet itt találod

FÜLSZÖVEG„A nevem Bond. James Bond.” Létezik bennünk is egy morzsányi James Bondból, aki nap mint nap megmenti a világot? Lehetünk erősebb, függetlenebb verziója önmagunknak? Igen, vegyünk csak példát a legismertebb ügynökről! A női szívek elcsábításán, az egzotikus utazásokon, a lazaságon, a kockázatos kalandokon, a hősi nagyságon és mindazon túl, ami mélyen bennünk felépíti a Bond-univerzumot, ott van a titkos ügynök lényének legvonzóbb eleme: az autentikussága. James Bond karizmatikus, ugyanakkor érzékeny és humoros is, aki tudja, hol a helye a világban. A könyvből kiderül, hogyan épül fel ez a fajta autentikus személyiség, és mi a titka a céltudatos, mégis könnyed fellépésnek.

Ezzel a résszel teljesen ismeretlen vizekre eveztem, homályban voltam James Bondot illetően. Persze magát a karaktert ismertem, a főbb jellegzetességeivel is tisztában voltam, azonban egyetlen részt láttam belőle, azt sem mostanában, így vadonat új volt szinte minden információ. A Bond univerzum immáron hatvan éves múltra tekint vissza, 1962-ben jött ki az első film Sean Connery főszereplésével. Őt aztán az évek alatt számos másik színész váltotta, jelenleg pedig a rajongókat pont az tartja lázban, hogy ki lesz a következő. Mivel tényleg nincsenek vizuális, filmes emlékeim Jamesről, mindig azt gondoltam, hogy ő a menő 007-es ügynök, aki egy pohár martinivel a kezében menti meg újra és újra a világot, s száll szembe az aktuális gonosszal. Csinosabbnál csinosabb nők hevernek a lábai előtt, nincs olyan szorult helyzet, amiből ki ne vágná magát. Összességében azt hiszem végüli ebben is van valami, de azt el kell ismernem, hogy a karakter azért ennél jóval összetettebb. Amit leginkább el szeretnék sajátítani tőle, az az, hogy minden helyzetből előnyt tud kovácsolni, a legváratlanabb dolgokra is kiválóan reagál és választja meg a helyes lépést. Mekkora adomány lenne ez az életben. :) Jó, jó! Néha egy martini is jöhet!

- Ön akkor is ilyen nagyvonalú, ha veszít? 

- Nem tudom, sosem vesztettem.
 

Mindhárom kiadás egyformán vonzó tulajdonsága a rövidebb fejezetekből álló szerkezet, melynek köszönhetően gyorsan lehet velük haladni. Az írók által különösen fontosnak tartott mondanivalók és gondolatok külön is ki vannak emelve, számtalan idézettel tarkítottak az oldalak. Harry és James esetében az illusztrációk és a fejezeteket elválasztó képes oldalak és tesztek is remek kiegészítések, igazán különleges élménnyé teszik az olvasást. Jótanácsként tényleg azt javaslom, hogy nem szabad óriási elvárásokat támasztani ezekkel a könyvekkel, mert a céljuk egyértelműen egy kellemes, szórakozató időtöltés a szereplőinek világában. Nem szájbarágósak, ellenben humorral, könnyedséggel mutatják meg azokat a hétköznapi dolgokat, amiktől jobban, felszabadultabban érezhetjük magunkat, s úgy élhetünk, mint... :) Kíváncsian várom a következő részt!

A kötetekért hálás köszönetem a Partvonal Kiadónak! <3