Hosszú - hosszú évszádok, évezredek alatt az emberek mára már szinte teljesen elveszítették a kapcsolatukat a természettel. 

Betondszungelekben élünk, készen veszünk mindent a multikban, egy kattintással házhoz jön bármi, amit csak szeretnénk. (Tisztelet a kivételnek!) Gazdálkodni, mezőgazdaságban tevékenykedni sem igazán divat manapság, egyre kevesebb a veteményes, de akár a virágos kert is. Talán a felgyorsult világ, az állandó felfokozott életritmus, és az időhiány is közrejátszik abban, hogy nagyon nehezen tudunk lelassulni, és időt szánni arra, hogy akár csak napi 10-20 percet is a szabadban, környezetünk megfigyelésével töltsünk.

Snapseed 4

Peter Wohlleben neve nem ismeretlen a természetrajongók körében, évek óta örvendeztet meg bennünket jobbnál jobb, egészen új szemléletű könyvekkel. Legyen szó fákról, állatokról, vagy úgy összességében ezek kölcsönhatásairól, mindig olyan nézőpontokból, és friss gondolatokkal hozakodik elő, ami után az olvasó garantáltan máshogy fog tekinteni az élővilágra. A természet jelbeszéde ismét egy roppant hasznos kis útmutató azoknak, akik saját környezetüket, otthonukat szeretnék környezetbaráttá tenni, illetve megismernének pár nagyon hasznos tippet arról, hogy mit is tanulhatunk mi emberek a természet jelbeszédéből. :) Lássuk is a FÜLSZÖVEGet!

A természetben tett felfedezőutak a kertkapunk előtt kezdődnek. Ezernyi kisebb - nagyobb izgalmas és lenyűgöző jelenség játszódik le itt - feltéve, hogy észrevesszük őket. A természet jelbeszéde pontosan ebben segít: hogy meglássuk azokat a jeleket, amelyeket a szél, a felhők, a növények és az állatok adnak le. A százszorszép felcsap időjósnak, a daru élő hőmérő, a körömvirágtól pedig megtudhatjuk, hány óra van. Peter Wohlleben sokféle természeti jelenséget bemutat, és hasznos ötleteket kapunk tőle a kerti munkákhoz is az öntözéstől a fagyvédelemig. Megismertet minket a hétköznapi jelenségek és az ismert népi bölcsességek tudományos hátterével, miközben lerántja a leplet néhány mítoszról. Praktikus tudnivalókban és érdekes tényekben bővelkedő könyve érzelmes védőbeszéd a természet megóvása mellett. 

wohlleben

A könyvet itt találod

Tudom, tudom, mindig ezzel jövök, de én egyszerűen imádom a természetet. Rajongok a friss levegőért, az állatokért, az esőért, a szélért, a hóért, egyszóval az egészért úgy, ahogy van. Óriási szerencseként, és hálával élem meg azt, hogy kertes házban lakhatok, ahol  magam alakíthatom a kis zöld területemet, s igyekszem is ezt nagyon körültekintően tenni. A kertünk, növényeink, virágaink ugyanolyan törődést igényelnek, mint mondjuk egy háziállat. Mondhatnánk persze, hogy hiszen ott van nekik a föld, oldják meg, de ez távolról sem igaz, hiszen ezek a kis városi életterek is nagyon eltérnek a természetes élőhelyektől. Az öntözés, a föld minőségének javítása, és a növények kiválasztása is odafigyelést igényel, hiszen ha hosszútávú, kölcsönösen kielégítő együttélést szeretnénk velük, akkor ismernünk kell ezeket az apró trükköket, amiket Peter Wohlleben összeszedett.

Az egyik legnépszerűbb családi jóslatunk, amit most már a kicsik is nagyon tudnak: "Rózsaszínű az ég alja, szeles idő lesz holnap." :) Persze nem mindig válik be, de legtöbbször igen, és ez mindig nagy örömmel tölt el bennünket. Még a nagymamámtól tanultam ezt, akárcsak olyasmiket, hogy melyik szél milyen esőt hoz, milyen felhőből várható a jégeső, "mérgesen" süt-e a nap, mert akkor vihar várható, stb. A régi öregek sokkal szorosabb kapcsolatban álltak a természettel, megfigyelték, tanulmányozták, megfejtették az összefüggéseit. Nyilván ehhez hozzájárult az is, hogy sokkal több időt töltöttek a szabad ég alatt, illetve a saját felmenőiktől is sok mindent átvettek, tovább adtak. A közvetlen környezetünkből az első, amit a saját szemünkkel, bármiféle tudományos kütyü nélkül megfigyelhetünk, az az időjárás. Wohlleben is ennek a bemutatásával kezdi, átfogóan, sok szempontból mutatja be, mennyi apróság alaposabb vizsgálatával, és egy kicsivel több odafigyeléssel kaphatunk bepillantást abba, hogy mikor, milyen idő várható. A csillagok, a felhők, növények, állatok, és a saját szervezetünk is segítő társ lehet ebben, csupán figyelni kell. :)

Snapseed 5

A következő nagyobb témakör az évszakok, és az idő, amiknek a megfigyelése már kicsit több odafigyelést igényel, de távolról sem lehetetlen. Hallottatok már madáróráról, vagy virágóráról? Ha nem, akkor mindenképpen szerezzétek be a könyvet, elképesztően hasznos, és szép dolgokat tanulhattok belőle. :) Ezek után kapunk egy kis betekintést a talaj vizsgálatába, persze nem olyan mértékben, ami már unalmas szakszöveg, hanem olyanban, aminek az ismerete valóban elengedhetetlen ahhoz, hogy a kertünk egészséges, és zöldellő legyen. Vicces volt, hogy pont amikor ezt a részt olvastam, volt pár mondat a földigilisztákról. Éppen kint toporogtam az udvarban (pont ugyanerről volt szó a könyvben is, hogy az egy helyben dobogásra feljönnek a giliszták megnézni, mi a manó van. XD), amikor is mindkét oldalon a cipőm mellett egyszer csak felbukkant két gili, akiknek beledobogtam a kis napjába. :) Azonnal meg is nyugodtam, hogy szuper, mert ha vannak giliszták a földben, az bizony jó jel. Végül természetesen nem maradhattak el a növények és az állatok sem, ami most is szívem csücske rész volt, hiszen igaz ami igaz: mi tolakodtunk az ő életterükbe, és nem ők a miénkbe. Sok hasznos tanáccsal lettem gazdagabb arról, hogy milyen körülmények közé milyen növényeket érdemes telepíteni, ültetni, illetve melyik állatoknak tudok segíteni a túlélésben azzal, ha tudatosan alakítom a kertemet. Noha továbbra sem rajongok például a levéltetvekért (brrr! XD), vagy a csupasz csigákért, kifejezetten más szemmel tekintek rájuk, amióta olvastam az ok-okozati összefüggéseket ebben a kis könyvben. 

FullSizeRender 1

A kép a kötet 160. oldalán található

Szeretném külön kiemelni a fantasztikus illusztrációkat, amik annyira élvezetessé és izgalmassá tették az olvasást. Mint egy kisgyerek, úgy vártam a rajzokat, ábrákat, hála istennek a kötet nem fukarkodik velük, szinte minden oldalra jut belőlük bőven. Összességében ismét megállapítottam, hogy Peter Wohlleben nem csupán egy lelkes természetrajongó, és környezetvédő, hanem egy remek tanár is, aki  a lényegi információkat olyan érdekes köntösben tálalja, hogy az ember szomjazza a tudását. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ő ezt a hosszú évek alatt összegyűjtött ismeretet meg is osztja velünk, s próbál bennünket visszaterelni a természethez. Mindamellett, hogy a könyv egy sokkal gyakorlatiasabb, hétköznapokban is használható tudást ad, ugyanúgy árad belőle a flóra és a fauna szeretete, a környező világunk iránti tisztelet és csodálat. A mai rohanó világban igazi felüdülés lehet néha leülni egy parkban a padra, vagy kiülni a kis kertünkbe, és csak úgy hallgatni a madarakat. Ültetni egy kis facsemetét, vagy akár csak egy kis virágot a balkonra, s nyári estéken beszívni a finom illatát. Apró lépésekkel kezdődik a visszatérés, de aki egyszer elindul az úton, egyre sietősebbre veszi a lépteit. :) Ha valakitől, Peter Wohllebentől érdemes tanácsokat elfogadni! <3 Ha csak egyetlen jelbeszédet tanulsz meg életedben, legyen az a természet jelbeszéde, aminek a megértésén az emberiség jövője múlik!

A kötetet hálásan köszönöm a Park Kiadónak! <3