Új kultúrákat és nyelveket megismerni mindig szuper élmény, de azt mondják a hozzáértők, gyerekkorban főleg érdemes elkezdeni hinteni a magokat, a kicsik szivacsként szívják magukba az újdonságokat.

Hogy mennyire így van ez, látom, hallom, tapasztalom a saját gyerkőceimen is, akiket elsősorban az angol nyelv ragadott magával, de bízom benne, hogy később ez kiterjed számos más nemzet anyanyelvére is. Természetesen nekik is a játékos forma jön be igazán, sokkal jobban ragadnak rájuk a szavak, kifejezések, ha egy kis vicces meséhez, rajzhoz, dalhoz kapcsolódnak. Az Egy világraszóló felfedezés csodálatos emberek megálmodta alpítvány munkájának eredménye, akikről a FÜLSZÖVEG után bővebben is mesélek.

Készen állsz a világraszóló kalandra? Ismerd meg Kanadát, az Egyesült Királyságot, Portugáliát, Hollandiát, Ausztriát, Olaszországot, Jordániát és Ausztráliát az Amigókkal!

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei már évek óta viszik el a játékos nyelvtanulás örömét a kórházakban gyógyuló beteg gyerekekhez. A kezedben tartott könyvvel Téged is igyekszünk bevezetni az utazás és felfedezés élményébe! Ismerd meg más országok kultúráját, látványosságait, gasztronómiáját és less bele, hogy milyen csodás nyelveket használnak a világ többi pontján!
A könyvben Matyi Kalandor lesz az útitársad: ismerkedj az országokkal, rajzolj, színezz, éld át és örökítsd meg az utazást a kreatív készségfejlesztő feladatokon keresztül!

Készen állsz, hogy igazi kalandorrá válj? Tarts velünk!

Amigos

A könyvet itt találod

Az Amigos Alapítvány története egy személyes történettel indult  2003-ban. Az akkor még kislány Sára, kilenc évesen kórházba került, s bár szerető családja végig mellette állt, megtapasztalta, hogy ez nem minden gyereknek adatik meg. Az élmény akkora nyomot hagyott, hogy több mint tíz évvel később megfogalmazódott benne az Amigos összefogás ötlete, hosszas tervezgetés után 2015-ben a Tűzoltó utcai II. Számú Gyermekklinikán kezdték el rendszeresen látogatni a kis lakókat. A barátkozáson és játékos tanuláson alapuló kis randevúk olyannyira sikeresek lettek, hogy a kis csapat 16 főre bővülve 2016-ban alapítvánnyá vált, és további két gyermekkórházban, a Szent Lászlóban és az I. Számú Gyermekklinikán is állandó vendégek lettek az amigok. A tagok a gyerkőcök mellett önmagukat is folyamatosan fejlesztették  szuper csapatépítőkkel, s idővel megalakult az Amigo-iskola, melynek egyik fénypontja az Amigo Avató lett. :) 2018-ban az alapítvány túllépett Budapest határán, Szegeden is vidámságot és játékos tanulást vittek a beteg gyerekeknek, egy évvel később pedig Debrecenben és Szombathelyen is megkezdték áldásos tevékenységüket. A pandémia időszaka alatt is sikerült tovább fejlődniük, az online térben  is hatékonyan működtek, hátrányos helyzetű gyerekeket támogattak egy-egy tablettel és személyes mentorálással. 2021-ben megjelentek az első Amigos munkafüzetek, valamint már Pécs városa is elmondhatta, hogy lelkes amigók vendégeskednek rendszeresen az onkológiai osztályon. Az online térben megalakult az Amigos Kalandor, melyben 5 különböző országban kalandozhattak virtuálisan a résztvevők. 2022-ben 1000 varázsbőrönd indult útnak azokba a városokba, ahol a személyes találkozások még nem voltak megoldhatóak, a Legoval együttműködve pedig közel 9000 gyermek örülhetett karácsonykor és gyereknapon különböző szetteknek. Az év során a csapat 190 főre bővült, az önkéntesek több, mint 752 kórházi foglalkozást tartottak. Ez csupán egy rövidke összefoglalója volt az Amigos Alapítvány munkájának, a zseniális, példaértékű csapat bővebben is mesél magáról a weboldalukon, amit jószívvel ajánlok böngészni!

Amigos adó

A remek kiadványok száma idén tovább bővült, a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent az Egy világraszóló felfedezés című kis kötet, mely nyolc országba kalauzolja el a kisebb és nagyobb kalandorokat. Ahogy kézbe vettem, azonnal az fogalmazódott meg bennem, hogy bárcsak anno így tanulhattam volna a nyelveket! Már maga a borító egy élmény, a kicsik számára is felismerhető jellegzetességekkel van tele,amikből könnyedén beazonosítható jó pár úticél. A bevezető egy igazán kedves kis bemutatkozás és útmutató ahhoz, hogyan is vágjunk bele a játékos tanulásba, melyhez azért helyenként jól jön egy kis internetes segítség. A különböző országok bebarangolása szerkezetileg ugyanúgy épül fel, ám a feladatok elképesztően változatosak és izgalmasak, minden oldal tartogat valami meglepetést. Természetesen térképpel indulunk, amin azonnal felfedezhetjük az adott ország leginkább nevezetes dolgait, egy rövid kis összegzés pedig felsorolja a legfőbb tudnivalókat, úgy mint főváros, pénznem, hivatalos nyelv, stb. A buli ezután indul be igazán, mert a zseniálisan kreatív feladatokkal belecsöppenünk a gasztronómiába, a hétköznapi szlengekbe, a hagyományokba és ünnepekbe, nevezetességekbe, történelembe és bizony a popkultúrába is. Spoiler: külön köszönet Angliánál Ed Sheeranért!!!! :) A szakaszok lezárásaként leellenőrizhetjük a megoldásainkat, és a kiváló szórakozás jutalmaként beragaszthatjuk az adott ország matricáját a kötet végén található útlevélbe. 

belső képek

A szépséges illusztráció és borító Varsányi Orsolya munkája

A könyv egyértelmű sikert aratott itthon, gyakorlatilag pár nap alatt kivégeztük. XD Természetesen mivel az én gyerkőceim még nem tudták volna az összes feladatot önállóan megoldani, együtt azokat csináltuk meg, amikben ők is aktívan részt tudtak venni. Jómagam becsülettel - és nem kevés internetes segítséggel - megcsináltam az összeset, nagyon sajnáltam, amikor a végére értünk. Jó hír azonban, hogy tervben van a folytatás, a kaland nem ért itt véget. Nem csak otthoni használatra kiváló, véleményem szerint tökéletesen beilleszthető sulis tananyagba is, illetve számtalan feladat pörgethet fel egy jó kis gyerekzsúrt. Valóban játszva tanít, mert amellett, hogy hasznos információkkal és tudásanyaggal van tele, a beszédes képek és az adott országok megközelítése olyannyira szórakoztató, hogy tényleg berögzül és megmarad. Az egyik kedvencem Jordánia volt, rengeteget nevettünk a szlengek tanulgatása közben, de ugyanezt tudom elmondani az összes többi nyelvről is. Az első szó, ami összegzésként eszembe jut, az a krativitás, amire azt hiszem a leginkább szükség van ahhoz, amikor új dolgokat szeretnénk megtanulni, hiszen a száraz magolás nem valami felemelő. Egy szó mint száz, ez egy remek kötet, az alkotók pedig igazi angyalok, sok-sok-sok ilyen önzetlen, jófej, szeretetteljes amigóra van szüksége ennek a világnak!

A kötetért hálás köszönetem a Kolibri Kiadónak! <3