Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem szinte már nem is rémlik, hogy anno hogyan is történt az a bizonyos felvilágosítás a testemmel és annak működésével kapcsolatban.

Persze mint minden kortársam akkoriban, lelkes vásárlói voltunk a Bravo magazinnak, csoportba verődve olvastuk a titkos, aranyeső bokor alatti padon a legizgalmasabb, középső oldalakat. XD Utólag visszagondolva nem volt túl bölcs dolog a részünkről, hiszen minden második levélíró (vagy talán inkább a rovat szerkesztője?) valami bődületes témát dobott be, amiken ugyan jót nevettünk, de okosabbak nem lettünk tőle. Később aztán, mivel elég jól ment a biosz, különböző versenyekre jártunk pár sulis társammal, melyeknek már fontos részét képezte a test és annak működésének ismerete, így a korosztályom átlagos tudásához képest kicsit jobban fel lettünk vértezve. Sosem felejtem el az első olyan osztályfőnöki órákat, ahol külön lettünk választva a fiúktól, és kiosztásra kerültek a repi-betétcsomagok, amitől aztán borzasztóan nagylányoknak képzeltük magunkat. :) Leginkább az maradt meg, ahogy irigykedtünk azokra, akiknél már pirosak lettek a napok, izgatottan vártuk a nagy beteljesülést, amikor mi magunk is a nagybetűs NŐK táborába tartozhatunk. Persze később már nem voltunk ilyen lelkesek, senki sem szerette a macerát. XD No de akárhogy is volt, egyszer csak eljött az az idő, amikor a testem jelezte, hogy itt bizony nagy változások vannak készülőben, és ezek meg sem állnak egészen életem végéig. Bár akkoriban is számtalan könyv foglalkozott a témával, és persze egymás között is kicseréltük a tapasztalatainkat, akkoriban mégis tabunak számított a test és annak működése, otthon a négy fal között próbáltuk megfejteni, hogy mégis mi miért és hogyan van. Napjainkban, amikor a reklámok 80%-a betétekből, tamponokból, intim lemosókból és hüvelykúpokból áll, már kevésbé cikis ezkről a dolgokról beszélni, de valóban okosabbak lettünk, vagy csupán a fogyasztói társadalom áldozatai lettünk? Bár temérdek információ áll rendelkezésünkre, néha pont emiatt érzi magát az ember elveszve, hiszen nehéz eldönteni, hogy ebből a sok mindenből mi is az igazság, mikor van tényleg gond, amivel foglalkozni kell és mi az, ami teljesen természetes. Dr. Benkovics Júlia szülész - nőgyógyász szakorvos és szoptatási szaktanácsadó egy remek kis kötettel rukkolt elő, melyben kiválóan összeszedte a női testet érintő legfontosabb dolgokat babakortól egészen időskorig, s tette ezt roppant szórakoztató, informatív, lényegre szorítkozó stílusban.

FÜLSZÖVEG: Dr. ​Benkovics Júlia nőgyógyász, szoptatási tanácsadó 2020-ban indította Magunkról című Instagram-oldalát, amelyet azóta több mint 38000-en követnek. Népszerűségének titka, hogy írásai érthetőek, közvetlenek, humorosak, ugyanakkor rendkívüli szakmai háttértudás áll mögöttük. Ugyanebben a szellemben született meg ez a könyv is, amelynek célja, hogy a kiskamasz korosztálytól egészen az érett nőkig információkkal lássa el az olvasókat és eloszlassa a rengeteg tévhitet, amely a női test, a nemi szervek és a szexualitás körül évtizedek óta generációs örökségünk. Hiszen csak a tudás, a megismerés révén hozhatunk felelős döntéseket a saját testünkkel, egészségünkkel kapcsolatban. Márpedig az egészséges test az egészséges lélek alapfeltétele, önmagunk elfogadásának és szeretetének első lépése pedig, hogy megismerjük és értsük azt a lenyűgöző rendszert, amelyet úgy hívunk: női test.

Magunkról

A könyvet itt találod

Bár szerencsés módon elkerültek a komolyabb problémák, azért időről-időre megfordultam a nődokimnál - ideális esetben évente egyszer a rákszűrésen biztosan -, akivel óriási mákom van, nagyon csípem. Persze ettől függetlenül nem ez a kedvenc úticélom, de viszonylag lazán megugrom a látogatásokat, nem gyomorgörccsel ülök a váróban. Azt hiszem ez talán a legfontosabb alap: amellett, hogy baromi fontos a szaktudás, emberileg is jól kell választanunk, hiszen mégiscsak a "nemesebbik felünket" kell pőrén az illető elé tárnunk, a kínosabb kérdésekről való beszélgetés pedig szintén elég nagy gátja tud lenni az orvos-páciens kapcsolatnak, ha nincs meg a bizalom. Júlia esetében azt éreztem, hogy nagyon szerencsések, akik hozzá járhatnak, mert a vitathatatlanul naprakész felkészültség és szakmaiság mellett elképesztően jófej ember lehet. 

Magunkról borítókép

Részletek a könyvből

"Nőgyógyász vagyok, velem mindenki a nemi szervéről beszélget. Amikor a szaunában, vagy egy baráti vacsorán végre olyan fesztelen a hangulat, hogy politika, gazdaság vagy időjárás helyett valami igazán izgalmasról, a punciról eshessen szó, sokszor elképedek. A női test működéséről való képzetek a mai napig hordozzák az elmúlt évszázadok súlyos tévedéseit: amikor a tudomány még lustaságból vagy szégyenlősségből nem foglalkozott a női biológiával, a társadalom kénytelen volt betölteni a tényeknek szánt helyet tabukkal és féligazságokkal."

Mennyire igaz, ugye? Elég csak a leghírhedtebb témára, a szüzességet "bizonyító" szűzhártyára gondolni, máris benne vagyunk a kellős közepében. Lelövöm a poént, a szűzhártya nem is egy hártya. Bizony, és van még ott, ahonnan ez jött. :) Szimpatikus módon a könyv azonnal azzal indít, hogy nekünk szegezi a kérdést: ismerjül-e egyáltalán a saját nemi szervünket? Megnéztük már valaha alaposabban, vagy valami magunkban hordozott tabu miatt csak elkönyveltük, hogy van, nagyjából tudjuk mire való és kész? Egyáltalán szeretjük a saját magunk eme titokzatos szegletét, vagy még a tv-ben, újságban, stb. felbukkanó pucérság láttán is elkapjuk a tekintetünket? Sokat lehetne ezen elmélkedni, természetesen otthonról is hozzuk a meztelenséghez való viszonyunkat, de nagyon fontos, hogy ha igazán ismerni akarjuk a biológiai működésünket, akkor elengedhetetlen, hogy bizony alaposan feltérképezzük magunkat. Tanulni soha nem késő, sőt! Az azonban tényleg elengedhetetlen, hogy a következő generációkat úgy edukáljuk, hogy számukta természetes legyen ezekről a dolgokról beszélni, kérdezni, informálódni. A könyv ebben is nagy segítség, én biztosan számtalanszor elő fogom venni, amikor a gyerekeim abba a korba érnek, hogy kellően megértsék ezen információk fontosságát.

Dr. Benkovics Júlia

Dr. Benkovics Júlia (Forrás: Nők Lapja)

A kötet sorra veszi a nőket érintő összes fontosabb témakört, és kifejezetten szimpatikus módon külön felhívja a figyelmet arra, hogy önmagában nem orvosol semmilyen problémát, csupán rávilágít arra, hogy mikor kell tovább lépni és szakemberhez fordulni. Olyan olvasni, mint amikor egy igazán jófej és közvetlen orvossal beszélget az ember, aki számára nem léteznek buta kérdések, bármiről lehet és kell is információt cserélni. Alapszintű, átfogó tudást ad át, amivel illik mindannyiunknak tisztában lenni ahhoz, hogy megismerjük a működésünket és felvillanjon a vészjelzés, ha valami nem oké. Czikkely Panni illusztrációi szépséges körítésként emelik tovább a kötet értékét, méltó kiegészítői a mondanivalónak: nőnek lenni jó, ismerni a testünk rezdüléseit pedig még jobb. Valóban tabumentesen beszél menstruációról, fogamzásgátlásról, szexről, babatervezésről, szülésről, és természetesen a változókor sem maradt le a listáról. Nem igazán tudom manapság hogy megy ez az iskolákban, de felvilágosító foglalkozásokra is tökéletes anyagnak tudom elképzelni. Nem csak lányoknak és nőknek! :)

Hálás köszönetem a Libri Kiadónak, hogy olvashattam! <3