A magyar irodalom két óriását gyakran említik egy lapon, ami legendás barátságuk fényében egyáltalán nem meglepő.

Az akkoriban még fiatal fiúk az egyetemen ismerkedtek meg, kis érdekesség, hogy Karinthy például nem is bölcsész szakon tanult, hanem matematikával és fizikával foglalkozott. Azonnal egy hullámhosszra kerültek, a kölcsönös barátság és tisztelet halálukig kitartott.

Frici és Dide, avagy Desiré párosa sok kalandot megélt, ám még a későbbi "közös" nőügyek sem gyengítették meg kapcsolatukat. Kosztolányi felesége, Harmos Ilona például előbb Karinthyt ismerte meg, ám viszonyuk pontos jellegét a mai napig homály fedi. Az biztos, hogy közel álltak egymáshoz, a nő saját bevallása szerint rengeteg időt töltöttek együtt. Végül azonban mégis inkább az író jóbarátja, Dezső mellett horgonyzott le, akinek gyermeket is szült.

A két szellemi óriás rengeteget ugratta egymást, számos tréfájuk maradt fenn, ezekből osztanám meg veletek egy-két kedvencemet, amik engem személy szerint mindig megnevettetnek. Soha nem sértődtek meg a másikra, inkább kihívással tekintettek a revansra, ami szintén azt bizonyítja, hogy igazi mély barátság fűzte össze őket.

Mi mással is kezdhetném, mint az egyik leghíresebb tréfával, azaz Kosztolányi Nyár, nyár, nyár című versével, aminek soraiban egy üzenetet rejtett el cimborájának. :)

IMG 1067

 

Gyakran szinte már a gyerekességik fajultak a poénkodások, egyik kedvenc szórakozásuk volt a telefonbetyárkodás. Előszeretettel hívtak fel más írókat, hogy az egekig magasztalják, máskor azonban tetszőlegesen felütve a telefonkönyvet, vadidegeneket hívogattak mindenféle ürüggyel. Minden alkalmat megragadtak a szórakozásra, bár tréfáik néha nagy galibákat is okoztak. Egyszer összeugrasztották a kor egyik nagy bankvezérét és a Kotányi vállalatot. A telefonos ugratások alól maguk sem maradtak ki, egymást is előszeretettel felhívták álnéven. Kosztolányit a hollandiai hazatérése után éjjel egy hívás zavarta fel, amelyben a vonal másik végén egy kényes ügy miatt keresték. A távozása után észrevették, hogy lába kelt az ezüst étkészlet egy darbjának, és senki mást nem gyanúsíthatnak vele, csak őt. Természetesen a vonalban jóbarátja volt, aki remekül mulatott a beszélgetésen. :)

IMG 1068

 

Karinthy egy alkalommal gyerekeket bérelt fel, hogy rohamozzák meg cimboráját autogramért. A mit sem sejtő Kosztolányi lelkesen osztogatta az aláírásokat, azonban egyszer csak feltűnt neki, hogy a gyerekek újra és újra sorba állnak. Amikor rákérdezett a miértre, azt a választ kapta, hogy 5 Kosztolányiért kapnak egy Karinthyt. :) A kis tréfa bosszúért kiáltott, így a fordított felállásra is hamarosan sor került. Ott a felbérelt gyerkőcök visszaadták Karinthynek az aláírást, mondván: "Ja, hogy Ön nem Kosztolányi? Akkor nem is kell!"

IMG 1069

Legmorbidabb vicceik a halállal voltak kapcsolatosak, folyamatosan fogadásokat kötöttek, hogy melyikük fog előbb meghalni. A temetéseken sem viselkedtek mindig illendően, gyakran idő előtt kellet távozniuk a szertartásokról, mert nevetőgörcsöt kaptak. Hol egy összecserélt név, hol egy, a földön talált szappan adott okot a jókedvre. 

Számos anekdota maradt fenn a két legendáról, ám az írásos bizonyítékok mellett ki tudhatja, hogy ezek közül melyek voltak valósak, és melyek csak kósza történetek. Egy biztos: a barátság igazi volt! A rengeteg vicc és ugratás mellett soha nem felejtették el máltatni a másikat, jóban-rosszban kitartottak egymás mellett. 

A Libri Könyvesboltok idei karácsonyi könyvkülönlegességei eme csodálatos barátság előtt tisztelegnek és állítanak emléket irodalmunk két meghatározó alakjának. Hogyan lehet hozzájuk jutni? Vásároljatok a Libri boltokban, vagy a webshopban 9000 forint értékben, és máris megvehetitek mellé az egyik ünnepi díszkötetet. 12.000 forint felett pedig mindkét könyv a tiétek lehet, kötetenként 599 forintért. Szuper, a könyvekhez kapcsolódó vászontáskák is vannak a kínálatban, nem érdemes kihagyni! Könyvmolyoknak tökéletes ajándékok a fa alá!

IMG 1070

 

A könyveket itt találod