Letűnt kamaszkorom egyik kedvenc írója Rejtő Jenő, szinte az összes könyvét olvastam.

Amikor a Helikon Kiadó megjelentette ezeket a szépséges új, illusztrált köteteket, azonnal lecsaptam Piszkos Fredre, hiszen annó ő volt az egyik kedvenc karakterem. Hajtott a kíváncsiság, hogy ennyi év után milyen lesz olvasni, elvarázsol-e most is Rejtő kissé groteszk, sötét, ám sajátosan humoros világa.

Mielőtt azonban elárulnám a kísérlet eredményét, engedjétek meg, hogy pár gondolat erejéig kitérjek az író munkásságára, életére. Rejtő Jenő eredeti neve Reich, egy zsidó család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot Budapesten. Külön kis érdekesség, hogy akkori lakóhelyének utcája 2001 óta az író nevét viseli. :) Felmenői között nem voltak művészek, mindkét ágon egyszerű, vidéki emberekkel rendelkezett. Tanulmányai során nem volt kiemelkedő, a középiskolából ki is rúgták, mert bántalmazta az egyik tanárt. (Ennek oka állítólag az említett tanár antiszemita megjegyzései voltak.) Gyenge testalkatú kisgyermekből, magas növésű, izmos felnőtté cseperedett, sokáig bokszolt is. Ennek tanúsága a kicsit furcsa orra, melyet egyik edzésén törtek be. Fiatal felnőttként színészi álmokat dédelgetett, a híres Rákosi Szidi tanodájában, ám nem aratott különösebb sikereket. Írói pályafutása versekkel indult, s egy hosszabb, európai és afrikai csatangolás után nyergelt át a novellákra, regényekre, kabarékra, számos mű fordítása is az ő nevéhez kapcsolódik. Művei a Rákosi- korszakban tiltottak voltak, csak a feketepiacon lehetett hozzájuk jutni. Ez azonban nem csökkentette sikereit, rajongói így is imádták a P. Howard álnéven közzétett történeteket. 

Térjünk is rá ezennel Piszkos Fred kapitányra, s díszes kompániájára, mert bizony akadnak itt szép számmal izgalmas és érdekes történések.

IMG 0889                                        

Ez a három mondatos kis párbeszéd tökéletes indítása a kalandnak, megadja az alaphangulatot. Itt bizony címeres gazemberek, kalózok, körmönfont bűnözők a főszereplők, akik néha maguk is belegabalyodnak az általuk összekuszált szálakba. Fülig Jimmy (az egyik személyes kedvencem) egy kocsmai csetepaté után beáll dolgozni a Szingapúrba tartó Honolulu- Starra, ám az út nem várt kalandokat tartogat. Szegény Jimmynk egyik furcsaságból a másikba keveredik, ám maga sem tudja mennyi ebből a valóság, hiszen "akut" alváshiány miatt sokszor magán kívül van. (Azért a tőle megszokott pofonokat kiosztja emberesen. :) ) A hajóút átmegy egyfajta tragikomédiába, ahol titokzatos járvány szedi áldozatait, miközben jelentős mennyiségű ópium és szódabikarbóna cserél helyet egymással. :) (Ne is kérdezzétek!!!) A csomagtér rejtett bugyraiból előbukkan maga Piszkos Fred is, s azonnal hozzálát, hogy tovább bonyolítsa az amúgy sem egyszerű helyzetet. Meg kell hagyni, az öreg érti a dolgát! Az egész kavarodást látszólag egyetlen ember, egy fiatal férfi élvezi, aki a káosznak köszönhetően végre megszabadul "őrétől". Összebarátkozik Jimmyvel, s később megvallja neki, hogy ő bizony a Boldogság Szigetek trónjának örököse. Furmányos tervet eszel ki, hogy Szingapúrba érve nyerjen magának pár napot, s minden kötöttség nélkül kaladozzon egyet. Szerepet cserélnek. Mi baj lehet ebből, ugye??? :) Gondolom nem árulok el nagy spoilert, ha azt mondom, bizony beüt a krach.

A partraszállástól kezdve egyik baj követi a másikat, nekünk azonban ez nagyon jó, mert Rejtő olyan vicces helyzeteket kreál, hogy nehéz megállni nevetés nélkül. A jószándékú, burokban nevelkedett főherceg belecsöppen az alvilág legsötétebb bugyraiba, míg a helyesírás ügyileg hátrányos helyzetű Jimmynek a palotában kell nemesként tetszelegnie. Mindketten próbálnak a másik instrukciói alapján túlélni, ám ahogy biztosan gondoljátok is, az élet (vagy inkább Fred) máshogy rendezi a dolgokat. A háttérben óriási összeesküvések, és cselszövések munkálkodnak, sokszor a résztvevők már maguk sem tudják melyik oldalon is állnak. Egyetlen ember van mindig képben, Fred, de csak azért, mert ő csakis a saját oldalán áll. (Látszólag.) Őrült hajsza indul meg a Boldogság Szigetek trónjáért, ki-ki a maga módszerével próbál érvényesülni, legyen az emberrablás, zsarolás, kényszerházasság. A végkifejlet zseniális, minden apró, homályos darabka a helyére kerül, és az lesz a legszerethetőbb, akit eddig a leginkább utáltunk.

Rejtő varázsa számomra pont ebben rejlik. Nála nincs fekete és fehér, jó és rossz, helyes és helytelen. Karakterei mindig fejlődnek, tartogatnak valami pluszt, amivel a feje tetejére állítják az addig róluk alkotott képet. Talán a leginkább ideillő szó: emberi. Mindenkiben van jó és rossz, teszünk helyes és helytelen dolgokat. Az izmos verőlegénynek is hiányozhat az édesanyja, illetve a puhány "mama kedvence" is kikupálódhat, hogy meg tudja védeni magát. A legfélelmetesebb gengszter is vágyhat barátra, a kőszívű bandavezér pedig szerelemre. A jó győzedelmeskedik a rossz felett, de ki dönti el mi a jó, és mi a rossz?

Számomra ez a kötet egy igazi nosztalgia utazás volt, pont ugyanúgy élveztem, mint régen. Szórakoztató, vicces, és a mondanivalója is szépen összeáll a végére. Azért Jimmynek küldök egy helyesírási szótárat karácsonyra! :) Az illusztrációk fantasztikusak, tökéletesen visszaadják a karakterek jellegzetességeit, jelentősen emelik az olvasási élményt. Ha még nem tettétek, olvassatok Rejtőt, tökéletes kikapcsolódás!

IMG 7414

A könyvet hálásan köszönöm a Helikon Kiadónak!

Itt tudod megvásárolni