A Manó Könyvek Disney sorozata fontos mérföldkőhöz érkezett, sorra kerültek az eddig csak mellékszálon emlegetett Különös nővérek.

Amikor az első kötet megjelent, kifejezetten megörültem, remek ötletnek tartottam megmutatni a gonosz mesehősök másik oldalát is. Azt hiszem fontos üzenet, hogy alapvetően senki, még a mesefigurák sem eredendően gonoszok, ilyen-olyan okok terelik őket arra az útra, ami által aztán ők lesznek az unszimpatikus rosszfiúk/rosszlányok. Nyilván a gyerekeknél is van egy bizonyos kor, amikor megérnek erre a gondolatmenetre, a kiadó által ajánlott 12 éves kor pedig pont az a vízválasztó, ahol a kicsi elkezd átmenni a nagyobbacskába, kellenek az új nézőpontok. A sorozat eddig megjelent részeiben a közös origó Serena Valentino írónő, aki magára vállalta a kalauz szerepét ebben a hosszú utazásban, s hogy mennyire nem volt egyszerű dolga, az számomra A különös nővérekben nyert bizonyosságot.

FÜLSZÖVEG: Mindannyian ismerjük a Gonosz Mostoha, a Szörnyeteggé vált Herceg, Ursula, a tenger boszorkánya és Demóna, a Sötét Tündér legendás történetét. Ám kezdetben egyikük sem volt gonosz. A három különös nővérnek - Lucindának, Rubynak és Marthának köszönhetően azonban megváltozott az életük. Hiszen akiket ezekkel az átkozott boszorkányokkal összehozott a sorsuk, azok minden idők leghíresebb és legaljasabb gonosztevőivé váltak az idők során. A különös nővérek szörnyeteggé változtattak minden ártatlan lelket, és amerre jártak, káoszt hagytak maguk után. A sok szenvedés után mindenki az igazságra áhítozik. Ám ha kiderül ezeknek az ördögi perszónáknak a titka, az mindent fenekestül felforgat.

Különös nővérek

A könyvet itt találod

Kezdem azzal, hogy minden út ehhez az őrült káoszhoz vezetett, amit a nővérek kutyultak kötetről kötetre. Bár a szerepük ez idáig mindig csak mellékvágányon mutatkozott meg, elég nyilvánvaló volt, hogy minden egyes eddig bemutatott gonosz tetteiben benne voltak ők is. Sőt, a háttérben ők már jó előre kiterveltek minden egyes mozzanatot, kiszámítottak minden következményt és eshetőséget. Ördögien zseniálisak. Végre elérkeztünk oda, hogy feltárult az igazság: miért csinálták ezt az egészet? Nem mondom, hogy sima menet volt, mert nem lenne igaz, néha úgy éreztem, fogalmam sincs mi történik. Itt meg is ragadnám az alkalmat annak hangsúlyozására, hogy amennyiben nem olvastátok az előzményeket, ne ezzel indítsatok, mert totálisan elveszettek lesztek a nevekben és a visszautalásokban. Én még úgy is megkeveredtem időnként, hogy képben vagyok a korábbiakkal, szóval tényleg azt javaslom, kezdjétek az elején!

"(...) a legpontosabb leírás talán a hatalmas és félelmetes tengeri boszorkánytól, Ursulától származik. Szerinte a különös nővérek olyan aránytalan szépséggel rendelkeztek, ami groteszk vonzalmat ébresztett mindenkiben."

A történet narrátora Kirké, aki leginkább a korábbi Szépség és a Szörnyeteg retellingből lehet ismerős, ő volt a szívtelenül megalázott hercegnő, aki miatt a hercegből csúf szörnyeteg lett a lány nénikéinek köszönhető bosszú miatt. Na ezek a nénikék a Különös nővérek. Groteszk módon élveztek minden egyes gonoszságot, cselszövést, egy pillanatra sem bánták senki szenvedését vagy halálát. Kifejezetten kedvüket lelték abban, ha az őrületbe kergethettek valakit, vagy olyan tettekre sarkallhatták, aminek katasztrófa lett a vége. Ennek a szöges ellentéteként azonban gyermekükként imádták és nevelték Kirkét, ő volt a fekete kis világuk közepe, bármit megtettek volna a szeretetéér és azért, hogy örökre velük maradjon.

nővérek jó

Illusztrációk a könyvből

"A szüleim az általuk jónak és igazságosnak tartott célok elérésére törekedtek - de csak ha az én védelmemről volt szó. Akik az útjukba kerültek, azok csúnya véget értek. Szeretnék megbocsátani nekik, mert tudom, hogy a saját felfogásuk szerint ők csak igazságot akartak szolgáltatni - és ki ne tenne meg mindent, hogy megvédje a saját gyermekét? Amit viszont nem tudok megbocsátani nekik, az az együttérzés teljes hiánya azok iránt, akiket megpróbáltak elpusztítani csak azért, mert az útjukba álltak."

A történet jól példázza, hogy bár nagyon is sokat számít, milyen környezetben nevelkedünk, nem lehet és nem is szabad csak ez alapján megítélni bennünket, hiszen minden kör megszakítható. Kirké annak ellenére, hogy három ilyen gonosz nőszemély mellett nevelkedett, mégsem lépet ugyanarra az útra, megtalálta a fényt és azokat az igaz barátokat, akik a mostani bajban is a segítségére siettek. Azt hiszem ez egy szép üzenet: Mindegy honnan származol, lehetsz bárki és bármi, amit csak szeretnél. Plusz kiegészítésként megsúgom, azért annak is kiderült az oka, hogy a három bajkeverő miért is lett olyan, amilyen. Természetesen ez nem menti fel őket minden alól, de jelentősen árnyalja a róluk és a viselkedésükről kialakult képet.

"- (...) mi köze van mindennek a különös nővérekhez? Ezt mondd meg nekem!

- Nagyon is sok! Minden nőnek köze van hozzá, aki nem született gyönyörű hercegnőnek, és így kénytelen a tündérek útmutatása és támogatása nélkül élni! Vajon milyenné váltak volna a a különös nővérek, ha rájuk is vigyázott volna egy rendes tündér?"

serena valentino

Serena Valentino (Forrás: Amazon)

Összességében ugyan nem vagyok teljesen elégedett, de azt hiszem egész korrekt képet kaptam a három fő gonosz hátteréről. Kicsit olyan érzésem volt, mintha az írónő maga sem tudta volna, hova is akarja kifuttatni a szálakat, időnként érezhetően belegabalyodott, túlírta. Rengeteg név, rengeteg utalás, rengeteg információ. Bár a lényeg egyértelműen átsejlett az oldalakon, időnként nehéz volt kibogarászni, hogy most akkor mégis ki, honnan, hova, kivel….Szóval értiek! A kevesebb több és jobb lett volna, legalábbis nekem. Ettől függetlenül érdekes volt, Kirké és Hófehérke barátsága pedig őszintén megdobogtatta a szívemet. Valahogy most a mellékszereplők is közelebb kerültek hozzám, mint a vezér karakterek, a függővég pedig igazán megkoronázta a kialakult helyzetet. Bízom benne, hogy ez csupán a felvezetés volt és a folytatásban igazán kibontakozik és kiteljesedik majd a különös nővérek története. A külcsín ismét tetszetős volt, ráadásul most elsőként a sorozat köteti közül illusztrációk is kerültek a könyvbe, amik jókora pluszt adtak az olvasáshoz. Nem ez lett a kedvencem az eddigiekből, de ha a célkorosztályt veszem alapul, akkor azt gondolom, hogy ők nem fognak csalódni. 

Köszönöm szépen Manó Könyvek, hogy olvashattam! <3