Tudom, minden alkalommal elmondom ezt, de egy számomra ideális oktatási rendszerben a gyerkőcök ilyen szuper könyvekből tanulhatnának történelmet, mint amik rendszeresen felbukkannak a Kolibri Kiadó kínálatában.

Jómagam soha nem voltam jó ebből a tantárgyból, képtelen voltam bemagolni , illetve észben tartani az évszámokat. (Kivéve azt az egyet, amit szerintem mindenki tud: Aranybulla - 1222 XD) Ez a része mindig kifogott rajtam, ellenben imádtam, amikor a tanárunk arról mesélt, hogyan is éltek akkoriban az emberek, milyen szokásaik voltak, mi volt a divat, stb. Ha titeket is érdekel, hogyan élték mindennapjaikat a közemberek és a híresebb történelmi személyek, szeretettel ajánlom figyelmetekbe az alábbi két kötetet, amik egy-egy sorozat részei. Amellett, hogy egy-egy korszakot felölelve elkalauzolnak bennünket a történelem világába, rendkívül szórakoztatóak, és a mai szlengekkel, kifejezésekkel megspékelve a tanulást is megkönnyíthetik a gyerkőcök számára. 

LŐRINC LÁSZLÓ - 25 SZELFI A FELVILÁGOSODÁS KORÁBÓL

FÜLSZÖVEG: Merj ​a magad értelmére támaszkodni! – szólt a felvilágosodás jelmondata, és mi is erre bátorítjuk az olvasót: a nagy sikerű 25 szelfi-sorozat 3. kötetét is kritikus gondolkodással forgassa (és közben persze legyen nyitott a humorra). Ezúttal a török kiűzése utáni 130 év szereplői lépnek elénk: akad közöttük átutazó művész és betelepülő jobbágy, a népre rátelepülő és a népet felemelő uralkodó, híres feltaláló és gyári munkás, forradalmár és áruló (aki néha egy és ugyanaz a személy).

Kiderül például, miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája, milyen praktikákkal védekeztek eleink a pestis ellen, miért kell Beethoven egyik művét szemüvegben előadni, milyen lelkiállapotban írta Kölcsey a Himnuszt, kik ültek a szabadkőművesek titkos páholyaiban, elmesélhető-e vajon II. Rákóczi Ferenc és II. József élete képregényben (eláruljuk, igen).

A fejezetek végén található Hogy volt, hogy nem volt… nos, felér egy igazi megvilágosodással: itt derül fény a kommentek igazságtartalmára és a kommentelők személyére, egy izgalmas történelmi kor eseményeinek fontos összefüggéseire. 

25 szelfi

A könyvet itt találod

Zseniállis kis kötet, annyira jókat nevettem rajta. Maguk a szelfik és az alattuk olvasható kommentek is megérik a pénzüket: humorosak, szarkasztikusak, és mind egy-egy jelentős momentumot idéznek meg, amik hatással voltak az akkori és a mostani Kárpát-medence alakulására. A legalacsonyabb rendű parasztoktól kezdve a királyokig, császárokig, mindenki megelevenedik a lapokon, miközben megismerjük a technika, a társadalom, a művészetek, a politika és még annyi minden más alakulását a felvilágosodás korából. Rátkai Kornél illusztrációi tökéletes kiindulópontokat adnak az utazáshoz, s ő maga is felbukkan a rajzok között.  A vicces szelfis-kommentelgetős oldalak után minden esetben kapunk egy kis összefoglalót: kik voltak a kommentelők, mi volt az eredeti történelmi esemény, illetve úgy általában hogyan is történt az adott dolog. A stílus lendületes, humoros, sodró, gyorsan lehet haladni, én is alág vártam, hogy jöjjön a következő sztori. Gyrekeknek, felnőtteknek egyaránt kiváló élmény lehet.

tabló

 

FRANK SCHWIEGER - MERLIN ÉS BANDÁJA

FÜLSZÖVEGLegendás történetek a legnagyobb lovagkori arcokról!

Tényleg olyan kalandos volt a középkor? Hogyan tudta Arthur kihúzni a sziklából a híres Excalibur kardot? És miért fürdött meg Siegfried a sárkányvérben? Hogy nézett ki egy lovagi vár? Hogyan lett Robin Hood a tolvajok fejedelme? Ha szívesen villognál legendás tudásoddal, ezt a könyvet neked találták ki! A lovagkori történelem legizgalmasabb sztorijai vadiúj csomagolásban – Merlin, a nagy varázsló vezényletével. 

Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat!

Merlin

A könyvet itt találod

Oh, az a varázslatos, sötét középkor. Egyik kedvenc történelmi korszakom, rajongok a varázslókért, boszorkányokért, sárkányokért, lovagokért és nagyjából mindenért, ami ide köthető.  A Merlin és bandája tökéletesen felöleli ezt az időszakot, annak híresebb, nevezetesebb emberein keresztül. A kapocs a számos szuper történet között maga Merlin, az itt is - ott is felbukkanó, ősz hajú, hosszú szakállú, hegyes sipkás vén fazon, aki valahogy mindig a megfelelő, vagy legalábbis neki megfelelő irányba tereli az események sorát. Kicsit olyan ő, mint Gandalf nem? :D A kötet megidézi a középkor legjelentősebb személyeit és eseményeit, amiket bár megőrzött a történelem, akár a mesékben, millió variációban élnek tovább még napjainkban is. A történetek remekül keverik a valós feljegyzéseket a mítoszokkal, s ebből egy nagyon izgalmas, vicces korrajz elevenedik meg. Arthur király, Robin Hood, Jeanne d’Arc, Don Quijote, és még hosszasan sorolhatnám a karaktereket, akiknek sorsába belepiszkált a mi Merlinünk, olyan kalandokba sodorván ezzel őket, amivel letették névjegyüket a történelem asztalára.

Don Quijote

Mindkét könyv szuper élmény volt felnőtt fejjel is, gyerekként és sulisként pedig azt gondolom, kiváló kiegészítése lehet a tanulmányoknak. Én már bespájzoltam a sorozatok többi részét is, és nagyon bízom benne, hogy a soruk még hosszan folytatódik. Igazán szuper és értékes kezdeményezések ezek, hiszen amellett, hogy könnyedén bővítheti vele az olvasó a tudását, az élményfaktor miatt maga az olvasás szeretetete is fokozódik. Ezen a módon tanulni a törit mindenképpen izgalmasabb, talán egyszer megérjük, hogy a tananyagban is helyet kaphatnak ezek a könyvek és társaik. Mindkét sorozatból beszereztem azóta a korábbi kiadásokat is, hasonlóan szuperek azok is. Bár még odébb van, de annyira azért mégsem, karácsonyi ajándéknak is tökéletes lehet bármelyik. :)

IMG 6994

A kötetekért hálás köszönetem a Kolibri Kiadónak! <3