Még javában tart a vakáció, az ifjú könyvmolyoknak a kötelező olvasmányok mellett lazán beleférhet pár könyves kaland a nyár hátralévő részébe. :)

Jómagam már nem vagyok gyerek, mégis előszeretettel veszek kézbe ifjúsági regényeket, tökéletesen kikapcsolnak és szórakoztatnak. A Manó Könyvek kínálatában mindig találok kincseket, most ezek közül ajánlanék figyelmetekbe kettőt, ami gyerekeknek és a műfaj felnőtt kedvelőinek is egyaránt szuper élmény lehet.

 

Tamzin Merchant - A Kalaposok

Az írónő neve a tévésorozatok kedvelőinek már ismerős lehet, több filmben is felbukkant. Most más vizekre evezett, így született meg első ifjúsági regénye, mely az ígéret szerint sorozat lesz, folytatódni fog. A Kalaposok tökéletes olvasmány 8 éves kortól, tele van mágiával, varázserővel, az igazi báját mégis a hétköznapi, emberi cselekedetek adják. FÜLSZÖVEG:

Kordélia a legifjabb Kalapos. Családjának tagjai nemzedékek óta varázserejű fejfedők készítésével foglalkoznak. Akárcsak a Csizmadiák vagy a Kesztyűkészítők, ők is a Királyi Öltözék Mestereinek leszármazottai, akik munkájuk során mágikus összetevőket használnak és az alkímiában is járatosak. Jelmondatuk non nocere, azaz: ne árts! Amikor Kordélia meghallja, hogy apja, Proszperó kapitány a hajójával együtt a tengerbe veszett, nem akar hinni a fülének, és elhatározza, hogy felkutatja őt, akárhol is legyen. Nyomozása során olyan titokra derül fény, amire álmában sem gondolt volna. Úgy tűnik, hogy valaki a Mesterek közül arra használja a varázserejét, hogy háborút szítson… Kordélia talán kiderítheti, ki az, és miért vetemedett ilyen gaztettre.

kalap

A könyvet itt találod

A történet kezdete nem túl vidám, a kis Kordélia szörnyű hírt kap: édesapja hajója elsüllyedt, ő maga pedig eltűnt. A család többi tagjával ellentétben nem nyugszik bele apja halálába, hiszi és bízik benne, hogy megtalálhatja. Ő az egyetlen közvetlen rokona, édesanyja halála óta ketten maradtak, ám távolról sem támasz nélkül. Vidám, szorgos, imádnivalóan fura rokonok körében éltek, hódolva a család ősi mesterségének, a kalapkészítésnek. Kordélia a lesújtó hír után sem marad magára, ám a gyász közepette befut egy váratlan, óriási megbízás is: magának a királynak kell kalapot készíteniük. És itt jön a lényeg! Nem hagyományos kalapokról van szó, hanem mágikus varázskalapokról, melyek a kéréseknek megfelelően erősítenek/gyengítenek viselőjük egyes tulajdonságain. Van, aki bátrabb szeretne lenni, van, aki nyugodtabb szeretne lenni, a kívánságok sora végtelen. Tudományuk távolról sem egyszerű, óriási tudás és gyakorlat szükségeltetik hozzá, nem beszélve a nehezen beszerezhető hozzávalókról a világ minden tájáról. Pontosan ez volt Kordélia apukájának is a feladata, ő volt a mágikus alkotók felkutatója, egészen az utolsó, balszerencsés hajóútig. Nem ők az egyetlen különleges képességű család a városban, számos egyéb varázslatos kiegészítőket gyártó familia van, akik azonban ősrégi sérelmek miatt nem állnak szóba egymással. Kordélia egyetlen barátja pont a legnagyobb haragosuk fia, csakis titokban, közös tanárnőjük révén tudnak találkozni. Miután a királynak szánt kalap átadása kudarcba fullad, egyre furcsább és nyomasztóbb események veszik kezdetét, melyek nem csupán a családokra, de a királyt helyettesítő hercegnőre is óriási terheket raknak. A mágikus világ a letűnt Angliát idézi meg, meglepően jó történelmi háttérrel, ami a kisebbeknek valószínűleg nem fog sokat nyomni a latba, de nekem pédául kifejezetten tetszett. Az események felgyorsulnak, a küszöbön álló háború miatt a családoknak össze kell fogniuk, ám ez valakinek nagyon nem tetszik, minden eszközzel meg akarja akadályozni a sikert. Ki lehet a titokzatos bajkeverő? Sok mindenki gyanúba keveredik, többek között Kordélia is, ám a végső megoldásig kalandok sora vezet. Kordélia imádnivaló karakter, bravúrosan lett megalkotva a személyisége, igazi kis példakép. Egy tizenéves lány, aki már nem is kisgyerek, ám még nem is elég idős ahhoz, hogy teljesen beszálljon a családi bizniszbe. Lelkesen tanítgatják, de pont mint minden gyerek, időnként áthágja a szabályokat, s noha jószándék vezérli, időnként okoz egy-két galibát. Apja megmentésén igyekezve belecsöppen a várost belengő sötét titok közepébe, amit bátorsággal, éleslátással és jószívűséggel, no meg persze hű társak segítségével fel is göngyölít. :)

Kalap2

Paola Escobar illusztrációja

Jól felépített, szórakoztató kis történet, amely bőven tartalmaz értékes gondolatokat családról, barátságról és igazi értékekről. Teljes mértékben gyerek-kompatibilis, a kisebbek számára is fogyasztható, jól érthető a mondanivaló. Humoros, vicces elbeszélés, különösen a beszédes nevek tetszettek, jókat mosolyogtam rajtuk. :) Az olvasási élményt csodaszép illusztrációk, és fejezetenkénti rajzocskák teszik még teljesebbé. A leginkább a kötet mondanivalóját szerettem: mindegy honnan származol, mindegy miben vagy jó. A varázslat ott van mindenkiben és a minket körülvevő világ szépségeiben. <3

 

Katherine Rundell - A Hudson kastély kincse

Talán egy fokkal még izgalmasabb és kalandosabb, ámbátor kicsit sötétebb is, mint A Kalaposok. Imádtam ezt a kis könyvet, és biztos vagyok abban is, hogy a célközönsége még nálam is jobban fogja élvezni. FÜLSZÖVEG:

Vita alig várja, hogy találkozzon a nagypapájával New Yorkban. Ám amikor meglátja a megtört öregembert, rögtön tudja, hogy komoly feladat vár rá. Vissza kell szereznie nagypapa otthonát, a titokzatos Hudson kastélyt, amit egy hírhedt szélhámos, bizonyos Sorrotore elvett tőle. Egy ügyes zsebtolvaj lány és két különleges adottságokkal rendelkező fiú segítségével nekivág, hogy megvalósítsa korántsem veszélytelen tervét.
Katherine Rundell regénye tele van lélegzetelállító akciókkal, izgalmas kalandokkal és persze szívvel meg lélekkel, hiszen főhőseit, akárcsak korábbi történetében, a Sophie és a tetőjárókban, most is a szeretet vezérli.

kastély

A könyvet itt találod

Kifejezetten díjazom, amikor a gyerekeknek szóló könyvekben, történetekben nem csupán a szülők, hanem a nagyszülőkfontos szerepe is hangsúlyos. Vita és nagypapája kapcsolata igazán szeretetteljes és szoros, így nem csoda, hogy amikor a kisöreg elveszíteni látszik imádott otthonát, a lány azonnal elkezd azon ügyködni, hogy visszaszerezze. Vita élete nem könnyű, egy veleszületett rendellenesség miatt lába deformálódott, jóval gyengébb, mint egy egészséges gyerek. Ez a kis másság beborítja az életét, visszahúzódó, zárkózott lesz, barátok nélkül tengeti napjait. A nagy New Yorkba érkezve élete fenekestül felfordul, mert miközben a papáján próbál segíteni, egy veszélyes bűnöző látóterébe kerül. Természetesen nem marad egyedül a bajban, csodás kis társakra akad, akik hozzá hasonlóan mind küzdenek "másságukkal", ám barátságuk kialakulásával és szorossá válásával párhuzamosan rájönnek arra is, hogy másnak lenni jó. :) Egy ügyes zsebtolvaj, két cirkuszi fiú és Vita. A kvartett mind a négy tagja önmagában is remek karakter, ám egyértelműen együtt a legjobbak, erősítik egymást. Ellenfelük félelmetes, gonosz ember, nem kevés tervre és taktikázásra van szükség, ha szembe akarnak szállni vele. Mindannyiuknak szembe kell nézni a saját korlátaikkal, és eldönteni azt, hogy hajlandóak-e ledönteni őket a siker érdekében. Természetesen nem kell aggódni, a történet vége boldog, teljes a happy end. :)

Snapseed 20

Vita és társai igazán motiválóak, megmutatják azt, hogy bár néha a gyerekek úgy érezhetik, hogy a felnőttek világában elnyomottak, nem hallják meg a hangjukat, ez nem kell, hogy így legyen. Nagyon fontos a családi háttér és az igazán támogató közeg azt is el tudja fogadni, ha más úton mennénk tovább, mint amit ők szántak nekünk. Másnak lenni óriási teher, ám mindenki megtalálja azokat az embereket és társakat, akik úgy fogadják el és szeretik, ahogy van! <3 

Hálásan köszönöm a Manó Könyveknek, hogy elolvashattam őket! <3