Évek óta lelkesen gyűjtögetem a szebbnél szebb mesekönyveket, amióta vannak gyermekeim, még alibim is van eme áldásos tevékenységemre. :D

Igyekszem körültekintően választani, és úgy összeválogatni a repertoárt, hogy a szórakoztató mesevilág mellett azért olyan történetek is szerepeljenek, amiknek van mondanivalója. Ez a kis kötet a Naphegy Kiadó gondozásában, egy sorozat részeként jelent meg, melyben híres magyar embereknek állítanak emléket. Ezúton is nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt, és hogy elolvashattam!

FÜLSZÖVEG

Élt egyszer egy kislány, aki elött egy könyvet lapozgatva megnyílt egy szavakból épülő varázslatos vilá. Szabó Magda azonnal tudta, hogy ebben a világban van az igazi helye. A kislány mielőbb olvasni és írni akart, hogy a valóság az ő képzeletbeli világához és az álmaihoz igazodjon. A valóság azonban, amelyben felnőtt, majd gyerekeket tanított, regényeket, verseket és színdarabokat írt, nehezen igazodott, és sok-sok évnek kellett eltelnie addig, míg végre azt és úgy és annak és arról írhatott Szabó Magda, amit, ahogyan, akinek és amiről akart. Könyveit ma a világ több mint negyven nyelvén olvassák.

Itt tudod megvásárolni

Azt hiszem kevés olyan magyar ember van, akinek Szabó Magda neve újdonságot jelentene, most viszont az egészen kicsik is megismerkedhetnek vele eme csodaszép kiadás lapjain keresztül. A híres írónő életútja igazán példaértékű, önéletrajzába beleolvasgatva azonnal kiviláglik, hogy mennyire céltudatos, következetes, szeretetteljes ember volt.

000000000000000 carrie 00000000000 0ffi 1

A könyvecske a fontosabb mérföldkövek mentén halad, egyszerű, mégis szívhezszóló stílusban meséli el a történetet. Az ötéves kislányom imádja, sokat lapozgatjuk, számára is abszolút érthető, élvezhető. Igazi mesevilágba kerülünk, ahol egy szeretetteljes családból induló kislányból a magyar irodalom egyik óriása lesz. Magda szülei maguk is nagy mesélők voltak, megalapozták gyermekük rajongását a szavakért, és a történetekért. Tündérlala karaktere is ezekből az estimesékből született meg, s méltán a gyerekek kedvence napjainkban is.

A sokat betegeskedő kislányból később szenvedélyes olvasó lett, már az iskola előtt is ismerte a betűket, falta a könyveket. Hároméves korától színházba járt szüleivel, otthon is előszeretettel játszotta újra az ott látott darabokat, vagy azok saját maga átírt változatait. A sors kegyéből idővel igaz barátokat is talált maga mellé, akik szívesen osztoztak vele a fantázia birodalmán.

A gimnáziumban egyetlen tanár kivételével le akarták szoktatni az írásról, ám az az egy kivétel kiállt mellette, s már akkor leszögezte, hogy Magdából bizony író lesz. Később ez jócskán be is igazolódott, hiszen már az iskolában is számos díjat nyert verseivel, novelláival, és fordításaival. Kitárult a világ is, egyre többet utazott, az egyik kedvenc városa haláláig is Bécs volt, ahol nyelvet tanult. A középiskola után tanári pályára lépett, diákjai rajongva szerették, számos karakterét ihlették. 

93c1f9ffd2dc593e58fda30a8e84858f

Több momentumot nem is emelnék ki, hiszen a könyv annyira szépen, finoman repít át bennünket Magda életén, hogy nem szeretném ezt túlragozni. Kertész Edina gondolatai, és elbeszélése annyira szívhezszóló, jómagam többször is elpityeredtem, meghatódtam. Az olvasási élményt elképesztően fokozzák Takács Viktória varázslatos illusztrációi, amik még közelebb visznek bennünket a szereplőkhöz, és az eseményekhez. 

Felnőttként is nagyon jó volt olvasni, de biztos vagyok benne, hogy a gyerekeknek is nagyon fog tetszeni. Színes, érdekes, és sokatmondó. Nem lehet elég korán kezdeni megalapozni a könyvek és a történetek szeretetének fontosságát, s ki más lenne erre a legjobb példa, mint Szabó Magda?! :) Nem volt könnyű élete, rengeteg ellenálláson kellett átküzdenie magát, s élete legnagyobb vágya sem teljesülhetett. Mindezek ellenére igazlelkű maradt, aki mindig a nagyobb jót nézte az önös érdek felett. Sok Szabó Magda kellene most is a világnak!

mesekhete